drogambulancia@egeszsegdokk.hu | 06 30 983 7470
Egészségdokk Alapítvány | In memoriam Barna Ferenc Máté OP
3245
post-template-default,single,single-post,postid-3245,single-format-standard,cookies-not-set,gecko,wp-accessibility-helper,accessibility-contrast_mode_on,wah_fstype_zoom,accessibility-underline-setup,accessibility-location-right,ajax_leftright,page_not_loaded,boxed

In memoriam Barna Ferenc Máté OP

 

In memoriam Barna Ferenc Máté OP

Írta: edokk Kategória: Válasz 07 feb 2019

Máté atya a VÁLASZ Szenvedélybeteg-segítő és Drogprevenciós Központ – Konferencia és Missziós Centrum felelős lelkipásztora, aki 2012. január 1. napjától az intézmény lelkipásztori feladatait látta el.

Egy pannonhalmi evangelizációs kurzuson szövődött barátság lett az alapja annak a közös missziós kalandnak, melynek egy különleges terepe volt a szenvedélybetegek körében végzett közös munka. Egy különleges embert ismertünk meg benne, aki nyitottságával, érdeklődésével mindenkihez őszintén tudott odafordulni, és a legkényesebb kérdésekről is kendőzetlen nyíltsággal, alakoskodás nélkül, az igazságnak megfelelően tudott beszélni, és beszélgetni. Párbeszédbe elegyedett szenvedélybeteg fiatalokkal, alkoholfüggő idősekkel, jól öltözött értelmiségiekkel, okosakkal és egyszerűekkel. Látó ember volt, aki „látta a láthatatlant”, nem csak abban az értelemben, hogy az általa hirdetett Igazság egybecsengett az életével, hanem úgy is, hogy látta, meglátta, „mi lakik az emberben”, a problémák mögé látott.

Amikor rá emlékszünk, felsejlik előttünk erős, meghatározó hangja, amiről mindenki tudta, ha jelen volt valahol. Örökös mosolygása, derűs hangulata, ami nem engedte, hogy zavarba jöjjön, bárkivel-bármivel találta szemben magát.

Prédikációinak, tanításainak sajátos íze volt. Nem csak azért, mert a legegyszerűbb, sokat hallott, mindenki által ismert evangéliumi részletek magyarázatába is mindig tett egy váratlan csavart, hanem azért, mert aki őt hallgatta, úgy érezte, hogy az élet tapasztalata egybecseng a kimondott igazsággal. Máté jelenléte, a vele való közösség, a vele töltött idő felszabadító volt, nem véletlenül szerették őt mindazok, akikkel az intézményben találkozott. Életszemlélete, gondolkodása és az általa hirdetett evangélium megvalósított valamit az ígéretből: „akit a Fiú megszabadít, az valóban szabad lesz!”

Emlékedet megőrizzük! Köszönünk mindent, amit Tőled kaptunk. A feltámadás reményében búcsúzunk Tőled!

A VÁLASZ team nevében:

Varga Judit Barbara

missziós vezető

Csak a szolgálat- képes összeállítás

Gyászjelentés



Betűméret
Kontraszt